12 vielä parempaa syytä hankkiutua Marava-alalle.

Pientä vertailua keskikokoisen tai ison (Suomen mittapuulla 100 huonetta määrittää ison) hotellin vastaanottovirkailijan normaaliin työpäivään.
 1) Järjestelmällisyys? Tämän työn ohessa ei opita tekemään monia asioita yhtaikaisesti, vaan pelkästään päivittäisistä työtehtävistä suoriutumisen edellytys osata se kaikki valmiiksi. Kun on vastaanoton tiski, baaritiski, puhelimen sisälinja ja ulkolinja sekä sähköposti hoidettavana yhtäaikaisesti yhdellä henkilöllä. Organisointikyvyn on tässä normaalitilanteessa oltava huipussaan. Eräs esimieheni sanoikin, että tässä työssä ei pärjää, ellei ole vähän skitsofreeninen. Näin aluksi kuitenkin: koettakaapa tehdä sujuvasti varausta alati tökkivään ja hidastelevaan englanninkieliseen käyttöjärjestelmään niin, että keskustelu samanaikaisesti asiakkaan kanssa sujuu luontevasti puhelimessa ruotsiksi. Vähän edistyneemmät voivat sitten lisätä siihen baaritiskillä pöydän rummuttamisen kuuntelun, sähköpostiin toisella kädellä samanaikaisen vastaamisen ja toisen puhelimen vieressä soimisen mielestään pois sulkemisen. Jos pystyt kaiken tämän aikana (2 puhelinta, varaus, käyttöjärjestelmä, sähköposti, tiskinrummutus, vieraat kielet) vielä ojentamaan nenän edessä vastaanottotiskillä kuiskaten puhuvalle suomalaiselle asiakkaalle kartan selkäsi takaa kaapista hymyillen, olet valmis lähtemään opettelemaan vastaanottovirkailijan ammattiin.
2) Itsehillintä ja kärsivällisyys... niin. Nämä asiat on oltava hallussa ensimmäisenä päivänä, kun tiskin taakse hyppää. Suorassa jatkuvassa kontaktissa asiakaspalvelussa itsehillintää ja kärsivällisyyttä ei voi mennä opettelemaan. Tyhmät kysymykset ovat taas vaikeampi opittava asia. Niitä satelee huumorin seassa päivittäin, ja pitää oppia erottamaan todellinen kysymys vitseistä... jos menet vastaamaan kysymykseen ajatellen, että tuo ei nyt kyllä voi olla tosissaan, odottaa esimiehen pöydällä A4 mittainen palautekirjelmä persoonallisuuteesi vedettyine loukkauksineen seuraavana aamuna. Mutta palataan kohtaan 1.: tökkivä ja hidasteleva käyttöjärjestelmä eivät saa näkyä asiakkaalle, vaan asiat on sujuttava kerta toisensa jälkeen kuin liukuhihnalta luontevan jutustelun ohessa, vaikka asiakas huutaisi naama punaisena, kuinka ammattitaidoton paska olet, kun kone ei suostu avainta koodaamaan tai saat iloksesi kuulla pitkän määritelmän aiheesta, kuinka hidasälyinen pikku tyttönen olet, kun järjestelmä vaatii reilun minuutin ja 20 hiiren klikkausta tehdäkseen yhden yksittäisen laskun valmiiksi.
3) Opit skippaamaan lauseista kaikki suomen- ja englanninkieliset kirosanat viikossa, ja tunnistat haukkumasanat kahdessa viikossa myös ruotsista sekä venäjästä ja kesäaikana keskieurooppalaisistakin kielistä murteineen kaikkineen. Ai niin, työnantajasi ei korvaa silmälaseja, eli toivottavasti voitat lotossa tai saat sen verran lainattua sukulaiseltasi.
4) Askeettinenkin elämä olisi varmasti ihan kivaa, jos siihen jäisi tilipäivän laskujen maksun jälkeen rahaa. (Tästä lisää myöhemmin)
5) Mikä on ruokatauko? 7-9 tunnin työpäivä yksin tiskin takana, jatkuvasti saatavilla ilman tauottajia kasvattaa makunystyräsi uskomaan, että kahvi ja tee ovat kylmiä juomia. Ymmärrät pian, että pelkästään vessaan pääseminen on harvinainen nautinto. Huussista palatessa on ilo päästä palvelemaan tiskillä jonottavia, parin minuutin odottamiseen tuskastuneita ihmisiä, joista puolet on kiivennyt roikkumaan tiskin yli ja huutaa "Haloota" takahuoneeseen, koska heidän mielestään sinulle maksetaan aivan liian kovaa palkkaa siitä, että istut 8-tuntisen työpäiväsi takahuoneessa lukemassa lehteä ja nauttimassa kahvista.  Jos käy niin onnellisesti, että ehdit käydä lämmittämässä eväsruokasi mikrossa, älä edes kuvittele ehtiväsi syödä sitä ennenkuin työpäiväsi loppuu.
6) Vastaanottovirkailijana voit kätevästi hankkia työkokemusta monille eri aloille. Mitä pienempi talo, sitä mielikuvituksellisempi työpäivä. Saat toimia mm. huonevaraamopalveluna, kassana, myyntireskontranhoitajana, tietotekniikkatukena asiakkaiden kannettaviin tietokoneisiin, yleisenä reklamaatiopisteenä - myös talon ulkopuolisiin asioihin liittyen, kaupungin infopisteenä (pystyt luettelemaan kaikki nähtävyydet ja käyntikohteet aukioloaikoineen ja lippuhintoineen sekä tiedät tarkasti, mitä tauluja missäkin näyttelyssä on tällä hetkellä esillä), monien paikallisten liikennöitsijöiden kävelevänä aikataulukirjana sekä -lipunmyyjänä, ravintolasuositusoppaana (sillä osaathan kaikki kaupungin ravintolat aukioloaikoineen ja ruokalistoineen ulkoa), siivoojana, myyntisihteerinä, tulkkina, lastenhoitajana, putkimiehenä, ensiapuhenkilöstönä (perusensiapukoulutusten lisäksi lentokenttien tapaan erittäin monessa hotellissa on nykyisin defibrillaattori, jota henkilöstö on koulutettu käyttämään), palomiehenä, vartijana, valuutanvaihtopisteenä... onnellisimmat pienimpien talojen respat saavat myös iloita työpäiviinsä sisältyvistä aamiaishoitajan ja -kokin sekä portsarin, tarjoilijan ja baarimestarin työtehtävistä ilman palkanlisiä. Tai siis baarimestarin hommista saattaa hyvällä tuurilla saada anniskeluvastaavan korvauksen. Vastuu anniskelusta ja humalaisten vahtimisesta sekä ulosheittämisestä kaiken muun yllämainitun ohella tuo tiliin henkilökohtaisesti määräytyvän, noin yhden euron per tunti lisää anniskeluaikana klo 09-04.
7) Työkavereihin ei kyllästy, koska näet heitä tasan vuoronvaihdoissa. Toisen tullessasi ja toisen- tai ehkä jopa saman tyypin toistamiseen taas lähtiessäsi töistä. Vuoronvaihdoissa ei makseta palkkaa päällekkäisistä työajoista (paikkakohtaista-jossain maksetaan 15min), joten työkaverin naamaa ei edes tarvitse pitkään katsella, jos ei huvita.
8) Vuorotyön suola on sen epäsäännöllisyys. Mitään viikko-sitä-viikko-tätä-rytmiä ei tällä alalla tunneta, vaan aamut, illat ja yöt ovat useimmiten listalla iloisesti sekaisin. 5-päiväinen työviikko on myös tuntematon käsite, joten maanantaitkaan eivät tunnu niin paskoilta enää 8 sekalaisen työvuoron putken päätteeksi. Yleensä pitkät vuoroputket tai yövuoroputket eivät pääty pitkiin vapaisiin, vaan yhteen-kahteen vapaapäivään siellä sun täällä, joten niin sanottu duuninteon "tatsi" ei ehdi kadota. Öisin ja aamuvarhaisella juoppoja ja narkkareita täysin ylhäisessä yksinäisyydessäsi jahdatessasi ja ulosheitellessäsi voit nauttia harvinaisesta jännityksestä ja ultimaattisesta kokemuksesta, mitä ei esimerkiksi tehtaiden liukuhihnalla pääse haistelemaan!
9) Vastaanottovirkailijoista sukeutuu aikojen saatossa ammattilaistorjujia. Sen jälkeen, kun hotellin tanssiravintolassa ei naiset lämpene, ja tarjoilijatkin on käyty loppuillasta jo kaikki koittamassa läpi, on ennen taksia kotiin tai ryömimistä huoneeseen, enää yksi viimeinen oljenkorsi siinä humalan syvimmässä vaiheessa. Se seisoo vielä kaikenlisäksi hymyillen nätisti jakkupuvussa ja korkokengissä, voiko vastustaa kiusausta? Ei ole varmasti yllätys, että niin minulle kuin monelle kollegalleni on tultu suoraan ehdottamaan pimeästi maksettavia "ylityökorvauksia" aamuyön viimeisinä tunteina. Eli jos vielä ylikänniset lääppijät ja kuolaajat kiinnostaa, niin siitä baariin vain - tosin työn vuoksi et pääse baareihin kuin maksimissaan TES:n mukaisena joka viidentenä viikonloppuna. Tai ravintolan puolen työntekijänä sunnuntai-iltaisin, jolloin pääosin baarit ovatkin kiinni. Sitä yhtä lukuunottamatta, jossa tapaat kaikki muut kaupungin alalla työskentelevät kohtalotoverisi yrittämässä kaksin käsin huuhtoa viinalla ja kaljalla kulunutta viikkoa pois mielestään.
 10) Yövuorojen jälkeisen "nukkumapäivän" jälkeen alkaa todennäköisesti uusi työviikko, siinä enää mitään siis ryypätä. Parhaassa tapauksessa saatat päästä yövuoroaamuna kotiin nukkumaan ja iltapäivällä heräillessäsi onkin jo aika painella iltavuoroon.
11) Kun mikään ei tunnu enää miltään. Kaikenlaisten juttujen siivoilu on ihan arkipäivää, nimimerkillä pikkujoulukautta taas odotellessa. Jossain paikoissa kuulemma saattaa näitten perinteisten verilänttien, oksennusten ja pissien siivoiluista saada jonkun nimellisen parinkympin korvauksenkin. Tämä on tietysti paikkakohtaista.
12) Kun hoidat talon tyhjäksi - tai täyteen yhden työvuoron aikana, näin ajatellen voit hyvinkin saada tiskin ylitse kolmensadankin ihmisen pöpöryöpyn kerralla. Aika perus. Puhumattakaan jostain yökerhoista... Itsehän olen ollut sairaslomalla viimeksi 2009, että kyllä se jotenkin taitaa vastustuskykyä nostaa.
Pieni vertailu tähän loppuun, kuten lupasin kohdassa 4.
Tehyn suosituspalkat vuonna 2012: lähihoitaja, ammatillinen perustutkinto (ammattikoulu): 
*27,80€ / tunti ensimmäisenä työvuonna. 
*Lauantaikorvaus: +25%, aattoina lisäksi +100%
*Iltatyökorvaus: +25% sekä muut mahdolliset lisät (klo 18-21)
*Yötyökorvaus: +45% sekä muut mahdolliset lisät (klo 21-07)
*Ylityöt: 8-10 tuntinen päivä: +50% ja yli 10 tuntinen: +100%
PAM:n mukainen TES-palkka 2012: vastaanottovirkailija (restonomi AMK tai jopa ylempi AMK) 1. palkkakalleusluokka esim. Helsinki: 
*11,02€ / tunti esimmäisenä työvuonna.
*Lauantaikorvaus: ei ole; lauantai on arkipäivä. Aattoina aattolisä +50%
*Iltatyökorvaus: ns. iltalisä: 1,03€ / tunti
*Yötyökorvaus: ns. yölisä 2,02€ / tunti (toim. huom. osa työskentelee täysin yksin läpi yön, vastaa koko talon toiminnasta, kulunvalvonnasta sekä vartioinnista ja hätätilanteen sattuessa on ylläpitämässä järjestystä sekä antamassa ensiavun yksin, kunnes ammattihenkilöstö ehtii paikalle. Ja todellakin ilman minkäänlaista erilliskorvausta paitsi tämän, pari euroa tunnista.)
*Ylityöt: vain, jos kokonaistuntimäärä ylittää kolmiviikkoisjaksoissa 120h tietyllä tasaantumisjaksolla ts. burnout on todennäköisempi kuin tilinauhaan asti päätyvä ylityökorvaus.
KVTES ja Tehyn palkkasivut antoivat sen verran tunnuslukuja, että vaikka haenkin tällä varmaan joidenkin mielestä verta nenästäni, en enää kehdannut lyödä AMK-tutkintoja rinnakkain. Ero pelkästään pt-lähihoitajalla ja amk-restonomilla on jo niin hurja. Kysynpä vaan, onko hoitoalalla vastuuseen nähden huono palkkaus. Tervetuloa koittamaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaralliset rattaat

Myydään / vaihdetaan / lahjoitetaan - Etelä-Suomi