Liikenteessä laittomaksi julistettavia asioita

Kaikki lienevät törmänneen kieltoon tupakoinnista autossa, jossa on lapsia kyydissä. No sehän on tietysti kyllä ihan ok, mutta eikö tässä jo olla jokaisen ihmisen henkilökohtaisiin asioihin puuttumassa? Tuleeko joku kohta kotiin vahtimaan, ettei äiti syötä lastaan liikaa - lasten ylipainoisuudesta on myös juuri julkaistu tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että vauvojen ylisyöttäminen on terveysriski vielä aikuisiälle saakka?

On jälleen nostettu esiin ehdotus, jonka mukaan nuorten autoilijoiden kyyditettävät eivät saa nauttia autossa alkoholia, sillä humalajuominen takapenkillä lisää kuulemma ylinopeuksia ja sen myötä vaaratilanteita sekä kolareita. Entäs, jos kukaan ei autossa juo, mutta on jo valmiiksi kulkuvälineeseen ryömiessään kolmen promillen kännissä?

Mielenkiinnolla odotan, mitä muuta viisaat päättäjät keksivät, nyt kun ei mitään tämän tärkeämpääkään asiaa ole ratkaistavana, mutta sen varalta, että mielikuvitus ei eduskunnassa laukkaa, ajattelin tehdä listan erinäisistä liikennettä vaarantavista seikoista, joita he voivat käsitellä vaikka siellä suuren valiokunnan pöydän ääressä (jossa muuten olen myös itse käynyt istumassa) ja tehdä näistä jopa kenties uusia lakialoitteita.
Feel free and get carried away!

* Kaikenlainen syöminen ja juominen autoa ajaessa. Tästä on ennenkin jo ollut puhetta, kuuma kahvi ja keitto kun on tutkitusti turvallisuusriski haarustimille.

* Puhelimessa puhuminen ilman hands-freelaitteistoa. Eikun täähän onkin jo sakon uhalla kiellettyä.

* Masturbointi liikenteessä. Samoin yleensä ottaen alastomuus liikkuvassa autossa. Törmäsin uutiseen ulkomailta (onneksi ei jo ole Suomeen asti levinnyt tämmöinen epidemia, mutta kielletään lailla äkkiä, ennenkuin niin pääsee tapahtumaan), jossa kuljettaja aiheutti peräänajokolarin. Poliisin tullessa paikalle kaveri oli todennut, että syy moiseen oli hänen intohimoinen wankkaamisensa auton ratissa. Heppu vietiin poliisiasemalle, ja tämä alkoi tumputtaa myös kesken kuulustelun.

* Tupakointi autossa in general. Jos ette ymmärrä, mitä tällä ajan takaa, kannattaa kaivaa hyllystä Kummeli Stories ja katsoa se rallipätkä uudestaan. Tämän perusteella voisi myös olla asiallista lainvoimaistaa pieni vaahtosammutin autoihin pakolliseksi. Ja sehän tulee kiinnittää huolellisesti, seilaaminen jalkatilassa saattaa aiheuttaa vaaratilanteita.

* Wc-hätä. Kuplan kasvaminen otsassa kasvattaa suoraan verrannollisesti ylinopeusriskiä.

* Koirien kuljetus henkilöautossa. Koitapa siinä sitten olla reagoimatta, kun taskuhaukku päästää yhtäkkisen kimeän haukun ilmoille ruuhkassa. Tai kun kuolalätäkkö alkaa jo lähestyä jalkatilaa. (Kyllä, pidän kissoista.)

* Nenän kaivaminen liikennevaloissa. Usein johtaa ketjureaktioon ja/tai herkimmille
kanssa-autoilijoille viereisellä kaistalla aiheuttaa ällötystä. Kunnon kultakimpaleen löytyessä saattaa myös hidastaa liikennettä, kun kuljettaja ei innoltaan ja ihmetykseltään ehdi reagoida ajoissa valojen vaihtumiseen.

* Anoppi. Anoppia on kuljetettava sille erikseen määritellyssä kuljetuslaatikossa, sillä se haittaa keskittymistä ja saattaa aiheuttaa epämääräisiä vaaratilanteita liikenteessä ollessaan vapaana henkilöautossa.

* Radion/musiikin kuuntelu ajaessa. Trancesta ylinopeussakot ja klassista kuunteleville alinopeuksista. Tästähän on tehty niin paljon tutkimuksia, että ihmettelen uusissakin autoissa vielä olevan ylipäänsä vakiona cd/mp3-soittimia. Pitäisi ehdottomasti kieltää. Ja jos asentaa vielä jättimäiset buusteritkin autoonsa, ei muuta kun takavarikoidaan ja kortti hyllylle: kaahaa kuitenkin, eihän niistä mitään psykologian kurssien äänikirjoja kuunnella.

* Lapset. Usein sotkevat, metelöivät, riitelevät tai muuten vain häröilevät. Suuri riski, kuljettajan keskittymiskyky on vaarassa häiriintyä vakavasti. Lasten oleskelu liikkuvassa autossa on kiellettävä sakon uhalla.

* Piereskely. Kaasupäästöt vahingoittavat paitsi otsonikerrosta, myös kanssamatkustajien yleistä hyvinvointia. Pahimmillaan kakkoskaasut saattavat aiheuttaa rajun oksennusreaktion. Kääläämisestä lisäksi on erikseen säädettävä tuplamääräinen sakkorangaistus.

Ja lopuksi vielä ennakoivaa valistustyötä: vaadin paikallisen liikenteen törttöilyä kauhistelleena kansalaisena jokaisen kirjallisen ajokorttikokeen yhteyteen älykkyysosamäärätestit. Tällä testillä voitaisiin takuulla kumota suurin osa näistä idioottimaisista kielloista ja ohjeistuksista - samalla säästettäisiin yhteiskunnan verovaroja ja vakuutusmaksuja. Itse aion tehdä yhteiskunnalle palveluksen ja jälleen esimerkillisen päivän hyvän työn: en aio tänääkään ajaa autoa, vaikka omistan kortin.








Kommentit

  1. tai vaihto ehtoisesti vois tehdä aloitteen eduskunnassa "atomin autokoulun" oppien ottamisesta käyttöön.
    Miinus puolena tosin on että autokoulu aika saattais venähtää vähän pidemmäksi, kun siinä koulutuksessa on noita vaiheita vähän normaalia enempi ;)

    VastaaPoista
  2. Kyllä! Äänestäisin Atomin Autokoulun puolesta. Vai olisko se sitten III-vaihe? Kurssimaksuna opettajan hodarit, lihikset, kahvit, hampurilaiset ym ym :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kaikki palaute on aina tervetullutta,
mutta kiroiluani en vähennä. :D

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Vaaralliset rattaat

12 vielä parempaa syytä hankkiutua Marava-alalle.

Myydään / vaihdetaan / lahjoitetaan - Etelä-Suomi